14 Eylül 2024

“K I R Ş E H İ R A R A Ş T I R M A S I”

22-26 Nisan 2022 Tarihleri Arasında “Buğun Seçim Olsa” Ekseninde, Kırşehir’in 7 İlçesinde 1100 Görüşme Yapılarak, Şehir Genelinde % 95 Güven Aralığında+/-%2.9 Hata Payıyla Çözümleme Yapıldığına İşaret Edilen YÖNEYLEM SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ ”  

 “K I R Ş E H İ R    A R A Ş T I R M A S I”

Hemen tüm siyasi tahminlerde kelimenin anlamıyla “dipnot” ya da “kaynak ”adreslerinde hep anketler vardır..

Araştıran, veri toplayan farklı verilerle farklı çapraz sorularla gerçeğe ulaşmak için kırk takla atan anketçilerin ve hatta samimi bilimcil anketçilerinde işi zor…

Günümüzde yaşanılan ayrıştırıcı ve ötekileştirici siyasal iklim karşısında kendini kapatan, düşündüğünü güvenle ifade etmekten kendini men eden, soruları cevapsız bırakan, bazen “kararsız” bazen “cevap yok” diyen dahası “beni mi kontrol ettiriyorlar” diyerek kendisine siyasal tercihlerinden ve görüşlerinden dolayı “zarar gelebileceği”ni düşünen bir manzarada anketçilik çok ama çok zor.

Bilimin açamayacağı kapının olmadığına inananlardanım. Bir kapı kapansa başka noktalardan girilir..

Her işte olduğu gibi “kötüye kullanım” da ve hatta bilimcil metotların örtüsü altında algı yönetimleri de diz boyu…

Ülkemizde hayat pahalığından işsizliğe, ekonomik ve sosyal verilerden enflasyona bizim TÜİK’in bile kimsenin inanmadığı siyasal erkin “emir eri” halini görünce bunun anketlere yansımaması düşünülebilir mi?

Her şeye rağmen siyasal tartışmalarda ve öngörülerde en güçlü argüman hala Anketler…

Anketçilere de siyasetçiler gibi, doğru mu söylüyor yalan mı acaba? Arkasında kimler var?” Denilmeden de geçilmez doğrusu..

Özel anket firmalarının, “ya taraf ya bertaraf” tehditleri altında angaje veya daimi ödenekli hale geldiklerini de yıllarını basın-yayın düzlemlerinde de geçirmiş biri olarak yakından gözlemliyorum.

Her şey bir yana tüm bunlardan dan ayrı olarak anket yapan şirketlerin yöneticilerinin doğal olarak kendi siyasî eğilimlerinin olması bu hissiyatlarını bilimcil örtü altında yapabilir olması şüpheleri hep çoğaltıyor.

Batı demokrasilerinde gözlemlediğimiz anket şirketleri; sadece verileri paylaşan anket kurumları yorum ve analizden özenle kaçınarak yorumunu başkaca ilgililere bırakırken bizde bu işi de bizzat anket firmaları yapıyor. bırakın “analiz”i “toplum Mühendisliği’ni de ustalık şovuna dönüştürüp TV programlarında “uzatmalı baş tartışmacı” olmuş haldeler..

Anketçilere toptan bakış elbette ki yanlış. Anketlerden çok şeylerde öğreniyoruz. Hele

de kıyasıya rekabet olunca enflasyonu yarıdan fazla düşüren TÜİK’in karşısında iyi ki “egemen siyasal erk” in “emir eri” olmayan ENAG var demiyor muyuz?

Ya da iktidar partisince bir şekilde yandaş edilen haber kanalarından iktidar partili vatandaşların bile “ bu kadarda olmaz” diyerek haberleri kendilerine muhalif kanallardan dinledikleri herkesçe bilinmiyor mu?

Ama anketçilerin hakkını da teslim etmek gerekir. Onların sayesinde iktidar önüne anket gelip seçmenlerin tepkisinin seçmeni kendinden tüm soğutacağını anladığında takla güvercinlerinin en hünerlisine taş çıkartırcasına, daha havalanmadan yerde takla atmaya başlar oluyor.

Bunun adı da herhalde “ölçülen nabza göre şerbet” veren “anket demokrasisi” olsa gerek..

Böyle bir ankete denk geldim 20 gün önce..

Telefonda “katılır mısınız?” dediklerinde “patronuz kimdir söyleyin katılayım” dedim. Biraz duraklayıp” CHP” dedi.

Sonradan öğrendim ki, çok yakından tanıdığımız işadamı yatırımcı bir hemşerimiz Kırşehir’de siyasi, sosyal ekonomik verilere ulaşmak seçmen tercihlerini ve beklentilerini saptamak hem siyasetin mevcut aktörlerin karnesini çıkarmak hem istediği noktaları daha net görebilmek amacıyla “YÖNEYLEM SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ ” Üzerinden hiçbir şekilde algı yaratmaktan uzak genel seçmen beklentilerini eğilimlerini net görebilmek amacıyla ücret karşılığı bir anket talebi olmuş ve yaptırmış.

Normalinde genel araştırmalar yapan bu merkezin Kırşehir lokalli bir saha çalışması zaten özel bir taleple olacağı da tahmin edilebilir.

22-26 Nisan 2022 tarihleri arasında “Kırşehir’de 7 ilçe de 1100 ayrı kişi görüşmesi” ile yapılan bu anketin asıl sonuçlarıyla birlikte “özel boyut dışında” ve genel olarak araştırmadan bir ay sonrasında erişebildiğim “Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’ nin “KIRŞEHİR ARAŞTIRMASI”nı kendi  grafik tablo, değerlendirme ve analizleriyle birlikte  okurlarımla paylaşıyorum..

ADNAN YILMAZ

19 Mayıs 2022 Kırşehir

 

***

 

 

YÖNEYLEM NİSAN 2022 KIRŞEHİR ARAŞTIRMALARI YÖNETİCİ ÖZETİ

“Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Kırşehir genelinde seçmenlerin yüzde 25,9’u AK Parti’yi, yüzde 23,6’sı CHP’yi, yüzde 10,6’sı İYİ Parti’yi, yüzde 2,4’ü HDP’yi ve yüzde 8,7’si MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir.

Yeni kurulan partilerden Deva Partisi yüzde 1,1 seviyesindedir. Kararsızlar yüzde 16,3 olarak ölçülmüştür.

Kırşehir’de erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 47,5, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 42,8 olarak ölçülmüştür.

Kararsızlar ve oy kullanmayacağını ifade edenler oransal olarak dağıtıldığında AK Parti yüzde 34,3; CHP yüzde 31,2; İYİ Parti yüzde 14; MHP yüzde 11,6; HDP yüzde 3,1 oranında oy almaktadır.Kırşehir’de partilerin çıkaracakları olası milletvekili sayıları CHP 1 milletvekili; AK Parti 1 milletvekili şeklinde hesaplanmıştır.

Türkiye Siyaset Paneli Kırşehir 2022 araştırmasına göre 18-21 yaş aralığındaki önümüzdeki seçimde ilk defa oy kullanacak gençlerin –kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan– yüzde 17,1’i AK Parti’yi, yüzde 29,7’si CHP’yi, yüzde 3,3’ü İYİ Parti’yi, yüzde 7,5’i MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir. Yeni seçmen içinde kararsızların oranı yüzde 18,2’dir. Oy kullanmayacağını ifade edenlerin oranı da (%18,7) gençler arasında oldukça yüksektir.

Seçmenlerin yüzde 50,5’i Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünürken, iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 20,4 seviyesindedir.

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 56,1’i muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi her durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 43,9’dur.

Kırşehir’de seçmenlerin yüzde 46,1’i “Erdoğan’a asla oy vermem” derken, yüzde 35,9’u “kesinlikle oy veririm” demektedir. Kararsızlar yüzde 13,6; oy kullanmam ve cevap yok diyenler yüzde 4,4 seviyesinde ölçülmüştür.

Kırşehir’de erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 47,5, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 42,8 olarak ölçülmüştür.

Kırşehirli seçmenlere “Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacak olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?” sorusu sorulduğunda, yüzde 42,6’sı muhalefet adayına, yüzde 36,1’i Erdoğan’a oy vereceğini ifade etmektedir. Kararsızlar yüzde 13,4; oy kullanmam ve cevap yok diyenler yüzde 8,9 seviyesinde ölçülmüştür.

Kırşehir Belediye Başkanlığı Seçimi için Seçmenlere önümüzdeki Pazar Kırşehir Belediye Başkanlığı seçimi yapılsa hangi partinin adayına oy verecekleri sorulmuş, herhangi bir aday ismi zikredilmemiştir. Buna göre Kırşehirlilerin yüzde 32,6’sı Ak Parti, yüzde 35,9’u ise CHP adayına oy verme eğilimindedir. Kırşehir Belediyesi seçimlerinde MHP yüzde 8,1 seviyesinde oy alma potansiyeline sahiptir.

Kırşehir’de seçmenlerin yüzde 42,1’i mevcut başkan Selahattin Ekicioğlu’nu önümüzdeki seçimde de destekleyeceğini ifade etmektedir. Cumhur İttifakı adayının oy potansiyeli yüzde 35,7 olarak ölçülmüştür

BU PAZAR MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ OLSA

Bu Pazar Milletvekili Seçimi Olsa “Bu Pazar milletvekili seçimi yapılacak olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Kırşehir genelinde seçmenlerin yüzde 25,9’u AK Parti’yi, yüzde 23,6’sı CHP’yi, yüzde 10,6’sı İYİ Parti’yi, yüzde 2,4’ü HDP’yi ve yüzde 8,7’si MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir. Yeni kurulan partilerden Deva Partisi yüzde 1,1 seviyesindedir. Kararsızlar yüzde 16,3 olarak ölçülmüştür.

KARARSIZLAR VE OY KULLANMAYACAKLAR KÜMESİ, PARTİLERE ORANSAL OLARAK DAĞITILDIĞINDA

Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar kümesi, partilere oransal olarak dağıtıldığında ve de 24 Haziran 2018 seçimleriyle kıyaslandığında AK Parti oyunda yaklaşık 6 puanlık, MHP Oyunda 5,8 puanlık bir gerileme görülmekte iken, CHP’nin ve İYİ Parti’nin oy oranlarında 5 puanlık artış gözlemlenmektedir.  Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar kümesi, partilere oransal olarak dağıtıldığında oy oranları şu şekilde hesaplanmıştır:

24 Haziran Oyları Hangi Partilere Dağıldı Araştırma bulgularına göre AK Parti, Kırşehir’de 24 Haziran 2018 milletvekili seçimindeki oylarının yüzde 68,5’ini korumaktadır. AK Parti seçmeninden CHP’ye 4,3 ve İYİ Parti’ye 2,7, MHP’ye 4 puanlık geçiş dikkat çekicidir. Yüzde 14,8 oranındaki kararsız, AK Parti’den vazgeçme eğiliminde olan seçmenlerin desteğini hangi partiye yönelteceği konusundaki tereddüdü göstermektedir. 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 3,5’i önümüzdeki seçimde sandığa gitmemeyi tercih etmektedir. Kırşehir’de 24 Haziran oylarının yüzde 48,6’sını koruyan MHP’de, İyi Parti (%12,6), CHP (%4,7) ve DEVA Partisi’ne (%2,5) oy geçişlerinin yanı sıra yüzde 13,3 oranındaki kararsız ve yüzde 6,8 oranındaki oy kullanmayacak seçmen dikkat çekmektedir. MHP seçmeninin yüzde 9,7’si ise Cumhur İttifakı ortağı AK Parti’ye yönelmiş görünmektedir.

24 HAZİRAN 2018 OYLARININ PARTİLERE GÖRE DAGILIMI

Araştırma bulgularına göre AK Parti, Kırşehir’de 24 Haziran 2018 milletvekili seçimindeki toplam oylarının sadece yüzde 68,5’ini korumaktadır.

AK Parti seçmeninden CHP’ye 4,3 İYİ Parti’ye 2,7, MHP’ye 4 puanlık geçiş dikkat çekicidir.

Yüzde 14,8 oranındaki kararsız, AK Parti’den vazgeçme eğiliminde olan seçmenlerin desteğini hangi partiye yönelteceği konusundaki tereddüdü göstermekte,24 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye oy verenlerin yüzde 3,5’i önümüzdeki seçimde sandığa gitmemeyi tercih etmektedir.

Kırşehir’de 24 Haziran oylarının yüzde 48,6’sını koruyan MHP’de, İyi Parti (%12,6), CHP (%4,7) ve DEVA Partisi’ne (%2,5) oy geçişlerinin yanı sıra yüzde 13,3 oranındaki kararsız ve yüzde 6,8 oranındaki oy kullanmayacak seçmen dikkat çekmektedir. MHP seçmeninin yüzde 9,7’si ise Cumhur İttifakı ortağı AK Parti’ye yönelmiş görünmektedir.

CHP, 24 Haziran’daki oy desteğinin yüzde 80,9’unu korumaktadır. CHP’den İyi Parti’ye yüzde 6’lık bir geçiş gözlemlenirken, İyi Parti’den CHP’ye yüzde 9,5’lik bir geçiş söz konusudur. Kırşehir’de ilk kez oy kullanacak genç seçmenler içinde CHP açık ara birinci parti konumundadır.

KARARSIZ SEÇMEN ANALİZİ

Kararsız seçmen oranı Kırşehir’de yüzde 16,3 olarak ölçülmüştür. “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye sorulduğunda “kararsızım” diyenlere hangi partiye kendilerini yakın hissettikleri sorulduğunda yüzde 13,1’i AK Parti, yüzde 11,5’i CHP, yüzde 8,4’ü MHP, yüzde 7’si İYİ Parti yanıtını vermiştir. Kararsızlar içinde kendisini herhangi bir partiye yakın hissetmeyen ve kararsız kalmaya devam eden yüzde 53,7’lik kesime “Kendinizi Cumhur İttifakı’na mı Millet İttifakı’na mı, yoksa ittifaklar dışındaki partilerden birine mi yakın görüyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde, bu seçmen kümesinin yüzde 10,7’si Cumhur İttifakı’nı, yüzde 17’si Millet İttifakı’nı, yüzde 2,6’sı de diğer partileri destekleme eğiliminde olduğunu ifade etmektedir.

KARARSIZ SEÇMENLERİN İTTİFAKLAR TERCİHLERİ

Seçmenlerin oy tercihleri ittifaklar bağlamında ölçüldüğünde Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı’nın hemen hemen aynı oranda desteğe sahip olduğu görülmektedir. HDP, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi seçmenleri de hesaba katıldığında, iktidar bloğunun muhalefetin gerisine düştüğü söylenebilir.

KARARSIZ SEÇMENLERİN 24 HAZİRAN 2018 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ TERCİHLERİ

Kararsız seçmenlerin 24 Haziran 2018 milletvekili seçimi tercihlerine bakıldığında, yüzde 28,3’ünün AK Parti’ye, yüzde 7,3’ünün CHP’ye, yüzde 10,7’sinin MHP’ye, yüzde 2,6’sının İYİ Parti’ye ve yüzde 1,1’inin HDP’ye oy vermiş olduğu görülmektedir.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimindeki tercihlere bakıldığında da, bugün kararsız olanların yüzde 41’i Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 10,2’si Muharrem İnce’ye oy vermiş, yüzde 33,1’i de oy kullanmamıştır. Kararsızlar arasında 24 Haziran 2018’de hem AK Parti’ye hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vermiş olanların çokluğu, bu seçmen grubunun ağırlıklı kısmının iktidar bloğundan kopmaya aday olduğuna işaret etmektedir. Öte yandan çarpıcı bir veri olarak önümüzdeki seçimde ilk kez oy kullanacak genç seçmenler kararsızların yaklaşık olarak yüzde 8,9’unu oluşturmaktadır.

KARARSIZLAR 24 HAZİRAN 2018’DE HANGİ PARTİLERE NE ORANDA  OY VERDİ? 

 KARARSIZLAR 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KİME, NE ORANDA OY VERDİ?
 

 

YENİ SEÇMENLER HANGİ PARTİYE OY VERECEK?

Türkiye Siyaset Paneli Kırşehir 2022 araştırmasına göre 18-21 yaş aralığındaki gençlerin kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan– yüzde 17,1’i AK Parti’yi, yüzde 29,7’si CHP’yi, yüzde 3,3’ü İYİ Parti’yi, yüzde 7,5’i MHP’yi destekleyeceğini ifade etmektedir. Yeni seçmen içinde kararsızların oranı yüzde 18,2’dir. Oy kullanmayacağını ifade edenlerin oranı da (%18,7) gençler arasında oldukça yüksektir.

PARTİLERİN SEÇMEN PROFİLLERİ

Türkiye Siyaset Paneli Kırşehir 2022 Araştırması bulgularından hareketle en yüksek oy oranına sahip beş parti için ikişer adet seçmen profili tablosu hazırlanmıştır. Birinci tablolar ilgili partinin hangi toplum kesimlerinden ne kadar oy alabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla birinci seçmen profili tabloları şu şekilde okunmalıdır: AK Parti’nin Kırşehir genelinde oyu yüzde 25,9 seviyesinde çıkarken, bu oran kadın seçmenler arasında yüzde 29,5, 18-24 yaş aralığındaki seçmenler arasında yüzde 18,3 seviyesindedir. İkinci seçmen profili tabloları ise partilerin kendi seçmenleri içindeki demografik özellikleri sergilemektedir. Başka bir deyişle o partiye oy veren 100 kişinden kaçının erkek, emekli ya da öğrenci olduğunu göstermektedir. Örneğin CHP’ye oy veren 100 kişiden 49’u kadın, 22’si 18- 24 yaş aralığında, 38’i üniversite ve üstü eğitim görmüş, 18’i emekli, 61’i alt ve alt orta gelir grubunda, 60’ı herhangi bir mezhebe vurgu yapmayan Müslüman, 61’i Atatürkçü’dür.

AK Parti’nin Kırşehir genelinde oyu yüzde 25,9 seviyesinde çıkarken, bu oran kadın seçmenler arasında yüzde 29,5, 18-24 yaş aralığındaki seçmenler arasında yüzde 18,3 seviyesindedir. İkinci seçmen profili tabloları ise partilerin kendi seçmenleri içindeki demografik özellikleri sergilemektedir. Başka bir deyişle o partiye oy veren 100 kişinden kaçının erkek, emekli ya da öğrenci olduğunu göstermektedir. Örneğin CHP’ye oy veren 100 kişiden 49’u kadın, 22’si 18- 24 yaş Aralığında, 38’i üniversite ve üstü eğitim görmüş, 18’i emekli, 61’i alt ve alt orta gelir grubunda, 60’ı herhangi bir mezhebe vurgu yapmayan Müslüman, 61’i Atatürkçü’dür.

AK PARTİ HANGİ TOPLUM KESİMLERİNDEN NE KADAR OY ALIYOR?

 

CHP HANGİ TOPLUM KESİMLERİNDEN NE KADAR OY ALIYOR?

 

HDP HANGİ TOPLUM KESİMLERİNDEN NE KADAR OY ALIYOR?

MHP HANGİ TOPLUM KESİMLERİNDEN NE KADAR OY ALIYOR?

 

İYİ PARTİ HANGİ TOPLUM KESİMLERİNDEN NE KADAR OY ALIYOR?

 

PARTİLERİN SEÇMEN PROFİLLERİ

AK PARTİ’nin erkeklere oranla kadınlardan, özellikle de ev kadınlarından (%38,7) oy alan bir parti olduğu görülmektedir. AK Parti, gençlerden, öğrencilerden, kentli, eğitimli, beyaz yakalılardan daha az destek alan bir parti haline gelmektedir. AK Parti seçmen profili, yaşı Kırşehir ortalamasının üzerinde, lise altı eğitim seviyesinde, alt ve alt orta gelire sahip, Sünni Müslüman ve milliyetçi muhafazakâr şeklinde özetlenebilir.

CHP, erkeklere oranla kadınlardan, ama AK Parti’den farklı olarak ev kadınlarından değil, eğitimli, çalışan kadınlardan oy alan bir parti görünümündedir. CHP’nin 18-24 yaş aralığındaki genç seçmenden aldığı oy desteği diğer yaş gruplarına göre belirgin şekilde daha fazladır. Öğrenciler CHP’nin daha yüksek oy aldığı meslek gruplarıdır. CHP seçmen profili, yaşı Kırşehir ortalamasına paralel, lise ve üstü eğitim seviyesinde, gelir grupları arasında dengeli, Atatürkçü ve sosyal demokrat şeklinde özetlenebilir.

MHP, kadınlara oranla erkeklerden daha fazla oy alan bir parti görünümündedir. 35-44 yaş aralığındaki seçmenden Kırşehir ortalamasının üzerinde destek almaktadır. MHP seçmen profili, yaşı Kırşehir ortalamasına paralel, orta ve altı eğitim seviyesinde, alt ve alt orta gelir grubundan, Müslüman, milliyetçi şeklinde özetlenebilir.

 İYİ PARTİ de kadınlara oranla erkeklerden daha fazla oy alan bir partidir. 45 yaş üstündeki seçmenlerden Kırşehir ortalamasının üzerinde destek almaktadır. Kendi hesabına çalışanlardan daha fazla, öğrencilerden belirgin bir şekilde daha az oy alabilmektedir. İyi Parti seçmen profili, yaşı Kırşehir ortalamasının üstünde, eğitimli, Türk, herhangi bir mezhep belirtmeyen Müslüman ve Atatürkçü/milliyetçi şeklinde özetlenebilir.

 AK PARTİ SEÇMENİNİN ÖZELLİKLERİ

Her 100 AK Parti seçmeninden 51’İ kadın, 12’si 18-24 yaş aralığında, 55’i ortaokul ve daha az eğitim görmüş, 29’u ücretli çalışan, 32’si ev kadını, 65’i alt ve alt orta gelir grubunda, 67’si mezhep belirtmeyen Müslüman, 67’si muhafazakar-milliyetçi

 CHP SEÇMENİNİN ÖZELLİKLERİ

Her 100 CHP seçmeninden 49’u kadın, 22’si 18-24 yaş aralığında, 38’i üniversite ve üstü eğitim görmüş, 35’i ücretli çalışan, 18’i emekli, 30’u alt orta gelir grubunda, 60’ı herhangi bir mezhebe vurgu yapmayan Müslüman, 61’i Atatürkçü

 

HDP SEÇMENİNİN ÖZELLİKLERİ

Her 100 HDP seçmeninden 90’ı erkek, 22’si 55 yaşın üstünde, 48’i ortaokul ve daha az eğitim görmüş, 42’si emekli, 36’sı ücretli çalışan, 64’ü alt ve alt orta gelir grubunda, 45’i mezhep belirtmeyen Müslüman, 12’si Kürt siyasi kimliğini benimsemiş, 22’si sosyal demokrat, 28’i sosyalist/komünist dünya görüşünü benimsemiş.

 MHP SEÇMENİNİN ÖZELLİKLERİ

Her 100 MHP’liden 72’si erkek, 26’sı 35-54 yaş aralığında, 46’sı ortaokul ve daha az eğitim görmüş, 37’si ücretli çalışan, 50’si alt ve alt orta gelir grubunda, 67’si mezhep belirtmeyen Müslüman, 71’i milliyetçi muhafazakar

 İYİ PARTİ SEÇMENİNİN ÖZELLİKLERİ

Her 100 İyi Partiliden 71’i erkek, 40’ı 55 yaş üstünde, 36’sı üniversite ve üstü eğitim görmüş, 34’ü emekli, 58’i alt ve alt orta gelir grubunda, 74’ü mezhep belirtmeyen Müslüman, 31’i milliyetçi, 49’u Atatürkçü

 SEÇMENLERİN DÜNYA GÖRÜŞÜ, ETNİK KİMLİK VE DİNİ İNANCA GÖRE ANALİZİ DÜNYA GÖRÜŞÜ/SİYASİ KİMLİK

“Şimdi size okuyacağım ifadelerden hangisi sizin dünya görüşünüzü/siyasi görüşünüzü en iyi tanımlar?” şeklinde sorulduğunda Kırşehir’deki seçmenlerin yüzde 14,9’u kendisini muhafazakâr, yüzde 37,3’ü Atatürkçü-Kemalist, yüzde 27,6’sı milliyetçi, yüzde 7,3’ü sosyal demokrat, yüzde 1,8’i de sosyalist/komünist olarak tanımlamıştır

 Seçmenlerin Dünya Görüşleri

 Kendinizi sol-sağ skalada nasıl görüyorsunuz?

Kendinizi ne kadar milliyetçi görüyorsunuz?

Seçmenlerin Dünya Görüşlerine Göre Parti Tercihleri (%)

Kürtçe Konuşulan Hanelerdeki Parti Tercihleri (%)

TÜRKİYE NASIL YÖNETİLMEKTEDİR?

Seçmenlerin yüzde 50,5’i Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünürken, iyi yönetildiğini düşünenlerin oranı yüzde 20,4 seviyesindedir. Kırşehir 2022 araştırmasında seçmenlere Türkiye’nin nasıl yönetildiğine dair görüşleri sorulmuştur. Bu soruya verilen yanıtlar, genel anlamda ülke yönetimine dair seçmen görüşünün yanı sıra Kırşehirli seçmenlerin yürürlükteki “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ne dair görüşlerini de ortaya koyması açısından değerlendirilmelidir

Türkiye Nasıl Yönetilmektedir? (%)

 

TÜRKİYE NASIL YÖNETİLİYOR (PARTİ TERCİHİNE GÖRE) (%)

Kırşehirli seçmenlerin parti tercihleri incelendiğinde AK Parti’ye oy verme eğiliminde olanların yüzde 58,8 oranında Türkiye’nin iyi yönetildiğini düşündüğü görülmektedir. Buna karşın MHP’lilerin yalnızca yüzde 28,6’sı aynı fikirdedir. Öte yandan muhalefet partilerinden CHP’yi tercih edenler yüzde 87,1, HDP’yi tercih edenler yüzde 80, İYİ Parti’yi tercih edenler yüzde 87 oranında Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünmektedir. Kararsızların yüzde 49,4’ü, oy kullanmayacağını ifade edenlerin yüzde 39,6’sı ülkenin kötü yönetildiği kanaatindedir.

 

TÜRKİYE’NİN SORUNLARINI HANGİ PARTİ ÇÖZER?
Kırşehir’deki seçmenlere Türkiye’nin sorunlarını hangi partinin çözebileceğini düşündükleri sorulduğunda yüzde 27’si AK Parti, yüzde 13,1’i CHP yanıtını vermiştir. Hiçbiri diyenlerin oranındaki yükseklik (% 26,5) seçmenlerin umutsuzluğuna işaret etmektedir. Yüzde 15 civarındaki “cevap yok” yanıtıyla birlikte ele alındığında Kırşehir’de her 100 seçmenden 42’sinin sorunlarını çözecek bir siyasi aktörün olmadığını düşündüğü görülmektedir.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ Mİ, PARLAMENTER SİSTEM Mİ?

Kırşehirli seçmenlere “Sizce Türkiye yürürlükteki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle mi yönetilmeli, yoksa parlamenter sisteme geri mi dönülmelidir?” sorusu yöneltildiğinde, yüzde 55,4 parlamenter sistemden, yüzde 29,7 cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden yana tercihini kullanmıştır

 PARTİ TERCİHİNE GÖRE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ Mİ PARLAMENTER SİSTEM Mİ? (%)

Önümüzdeki Pazar yapılacak bir milletvekili seçiminde seçmenlerin tercih edecekleri partiye göre bir değerlendirme yapıldığında, AK Partililerin yüzde 71,7 oranında, MHP’lilerin yüzde 47,8 oranında yürürlükteki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini desteklediği, buna karşın azımsanmayacak oranda AK Parti (% 14,7) ve MHP (% 35,9) seçmeninin parlamenter sisteme geri dönülmesini savunduğu görülmektedir. Muhalefet cephesinde ise yürürlükteki sistemin devamını savunanlar çok daha sınırlı oranda kalırken, CHP, HDP ve İYİ Partililer yüzde 90’ın üzerinde parlamenter sisteme dönülmesini tercih etmektedir. Kararsızların yüzde 56,7’si, herhangi bir parti için oy kullanmayacağını beyan edenlerin ise yüzde 42,4’ü parlamenter sistemi desteklemektedir.

 

ERKEN SEÇİM GEREKLİ Mİ?

Kırşehirli seçmenlere “Son günlerde kamuoyunda erken seçim konuşulmakta. Siz Türkiye’de erken seçim yapılmasının yanında mı yoksa karşısında mısınız?” şeklinde bir soru yönelttik. Seçmenlerin yüzde 47,5’i erken seçim isterken, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 42,8 olarak ölçülmüştür.

Erken Seçim Yapılsın mı, Yapılmasın mı? (%)

Seçmenlerin oy tercihlerine göre erken seçimle ilgili görüşlerini incelediğimizde AK Partililerin yüzde 77,6’sının erken seçime karşı olduğu, yüzde 14,2’sinin erken seçim istediği görülmektedir. MHP seçmeni de yüzde 66,3 oranında erken seçime karşı çıkmaktadır. CHP ve HDP ve İyi Parti’ye oy verme eğilimindeki seçmenler yüzde 80’nin üzerinde erken seçim yapılması taraftarıdır

Oy Tercihine Göre Seçmenlerin Erken Seçim Hakkındaki Görüşleri (%)

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE DAİR SEÇMEN TERCİHLERİ

Araştırmada seçmenlerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair tercihlerini ve görüşlerini ölçmek amacıyla farklı sorular sorulmuştur. “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusunu sorarak, Erdoğan’ın karşısındaki adaydan bağımsız bir biçimde kendi başına sahip olduğu oy potansiyelini ölçmeyi amaçladık. Ayrıca “Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turu yapılsa iki aday arasından hangisine oy verirsiniz?” şeklinde bir soruyla Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki oy potansiyellerini ölçmeyi hedefledik. Bu sorulara ek olarak, “Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacak olsa Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?” sorusuyla, muhalefetin kamuoyunda ismi geçen olası adaylarından bağımsız olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki oy potansiyelini tespit etmeyi amaçladık. “Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusuyla, seçmenlerin parti ya da Cumhurbaşkanlığı adayı tercihinden bağımsız bir şekilde seçimi, iktidar bloğunun mu muhalefetin mi kazanacağını düşündüğünü ölçmeyi hedefledik.

ERDOĞAN’IN OY POTANSİYELİ
Kırşehir’de seçmenlerin yüzde 46,1’i “Erdoğan’a asla oy vermem” derken, yüzde 35,9’u “kesinlikle oy veririm” demektedir. Kararsızlar yüzde 13,6; oy kullanmam ve cevap yok diyenler yüzde 4,4 seviyesinde ölçülmüştür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Oy Potansiyeli (%

 

 

SEÇMENLERİN MUHALEFET ADAYI – ERDOĞAN TERCİHİ
Kırşehirli seçmenlere “Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacak olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?” sorusu sorulduğunda, yüzde 42,6’sı muhalefet adayına, yüzde 35,1’i Erdoğan’a oy vereceğini ifade etmektedir. Kararsızlar yüzde 13,4; oy kullanmam ve cevap yok diyenler yüzde 8,9 seviyesinde ölçülmüştür. Muhalefetten herhangi bir isim zikredilmemesine rağmen seçmenlerin Erdoğan karşısında muhalefet adayını destekleyeceğini söylemesi önemli bir gelişmedir. Ancak unutmamak gerekir ki, herhangi bir muhalefet adayının ismi zikredilmese de seçmenin zihninde olası adayların isimleri canlanmakta ve yanıtını o isimlere göre verebilmektedir. Tam da bu yüzden “muhalefet kimi aday gösterirse göstersin kazanır” gibi bir sonuç çıkarılmaması gerekir.
Seçmenlerin Muhalefet Adayı – Erdoğan Tercihi (%

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURUNA DAİR TERCİHLER
Türkiye Siyaset Paneli Kırşehir 2022 araştırmamızda seçmenlere, Recep Tayyip Erdoğan’a karşı 3 farklı adayla ilgili olarak cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turu olsa hangi adaya oy vereceği sorulmuştur. Recep Tayyip Erdoğan en yüksek oy oranına yüzde 39,3’le Kemal Kılıçdaroğlu karşısında ulaşırken, en düşük oyu yüzde 33,2’yle Mansur Yavaş’a karşı almaktadır. Yüzde 51,9’la Mansur Yavaş, yüzde 41,7’yle Ekrem İmamoğlu Erdoğan’ı geride bırakmaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan karşısındaki aday olması durumunda oy kullanmam ve kararsızım diyenlerin sayısında artış olduğu gözlemlenmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Turuna Dair Tercihler (%)

 

YENİ SEÇMENLERİN TERCİHLERİ
Önümüzdeki seçimde ilk defa oy kullanacak olan ve toplam seçmen kitlesi içindeki oranı her yıl biraz daha artan 18-21 yaş aralığındaki yeni seçmenler, yüzde 53,9 ile Kırşehir ortalamasının üzerinde bir oranda ülkenin kötü yönetildiğini düşünmektedir. Bu seçmen kümesi Kırşehir ortalamasından yaklaşık 4 puan daha fazla erken seçime gidilmesini savunmaktadır. Yeni seçmenler arasında erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 51,4, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 48,6 seviyesindedir. 18-21 yaş aralığındaki yeni seçmenlere önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verip vermeyecekleri sorulduğunda yüzde 40’ı “asla oy vermem” demektedir. “Kesinlikle oy veririm” diyenler ise yüzde 31,4 seviyesinde ölçülmüştür.
18-21 Yaş Arası Yeni Seçmenlere Göre Türkiye Nasıl Yönetilmektedir? (%

 

 18-21 Yaş Arası Yeni Seçmenlerin Erken Seçim Değerlendirmesi (%

 

18-21 Yaş Arası Yeni Seçmenlere Göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Oy Potansiyeli (%

 

18-21 Yaş Arası Yeni Seçmenlerin Muhalefet Adayı – Erdoğan Tercihi (%)

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ MUHALEFET ADAYI MI, ERDOĞAN MI KAZANIR?
Türkiye Siyaset Paneli Kırşehir 2022 araştırmasında “Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 56,1’i muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Bu yüzde 56,1’in içinde 32,1 puanlık bir kesim muhalefetin “doğru bir aday göstermesi” koşulunu ortaya koyarken, 24 puanlık kesim her koşulda muhalefetin kazanacağına inanmaktadır. Seçimi her durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 43,9’dur. AK Partililerin yüzde 88,4’ü, MHP’lilerin yüzde 64,6’sı cumhurbaşkanlığı seçimini her durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünmektedir. Buna karşın AK Parti’ye oy verme eğilimindeki seçmenlerin yüzde 11,6’sı cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilebileceğinden şüphe etmektedir. Bu oran MHP’ye oy verme eğilimindekilerde yüzde 35,4 seviyesindedir. Muhalefet partilerine oy verme eğilimindeki seçmenlerden CHP, HDP ve İYİ Partililer Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanılacağına dair yüzde 80-85 civarında inanca sahiptir. Kararsız seçmen grubunun yüzde 61,4’ü muhalefet adayının, yüzde 39,6’sı Erdoğan’ın kazanacağını düşünmektedir.
Cumhurbaşkanlığı Seçimini Muhalefet Adayı mı, Erdoğan mı Kazanır? (%

 

 

Parti Tercihlerine Göre Cumhurbaşkanlığı Seçimini Muhalefet Adayı mı, Erdoğan mı Kazanır? (%

 

TÜRKİYE’NİN SORUNLARI
Seçmenlere, “Sizce Türkiye’nin acilen çözülmesi gereken en önemli sorunları nelerdir?” şeklinde açık uçlu bir soru sorulmuş, herhangi bir seçenek sunulmaksızın diledikleri kadar sorunu sıralamaları istenmiştir. Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna Kırşehirli seçmenler ekonomik kriz olarak yanıt vermektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında topladığımızda Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi öne çıkmaktadır.
Türkiye’nin Acilen Çözülmesi Gereken Sorunları (%)

 

Seçmenlerin Gelecek Beklentisi
Kırşehir’de seçmenin yüzde 60,9’u gelecek yılın bu yıldan daha da kötü olacağını düşünmektedir. Önümüzdeki yılın bu yıldan daha iyi olacağını düşünen seçmenlerin oranı yüzde 14,9 olarak ölçülmüştür. “Kendinizin ve ailenizin gelir durumu geçen yıla göre bu yıl daha mı iyi oldu daha mı kötü oldu yoksa aynı mı kaldı?” sorusuna verilen yanıtlara göre Kırşehirli seçmenlerin yüzde 76,2’si kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade etmektedir. Daha iyi oldu diyenlerin oranı yüzde 7,3 seviyesindedir.
Seçmenlerin Gelecek Beklentisi (%

KIRŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞINA DAİR SEÇMEN TERCİHLERİ
Seçmenlere “Kırşehir Belediye Başkanı olarak kimi görmek istersiniz?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde Kırşehirlilerin yüzde 32,6’sı Ak Parti, yüzde 35,9’u ise CHP adayına oy verme eğilimindedir. Kırşehir Belediyesi seçimlerinde MHP yüzde 8,1 seviyesinde oy alma potansiyeline sahiptir. Önümüzdeki Pazar bir milletvekilliği seçimi olsa AK Parti’ye oy vereceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 84,3’ü Kırşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AK Parti adayına, yüzde 4,6’sı CHP adayına oy verme eğilimindedir. Genel seçimde CHP’ye oy verecek seçmenlerin yüzde 88,6’sı belediye başkanlığı seçiminde de bu partinin adayına oy vereceğini ifade etmektedir. CHP seçmeninden diğer parti adaylarına kayda değer bir geçiş gözlemlenmemektedir.
Kırşehir Belediye Başkanlığı İçin Hangi Parti Adayına Oy Verirsiniz? (%

Seçmenlerin Kırşehir Belediye Başkan Adayı Tercihleri (%

 

Genel Seçim Parti Tercihlerine Göre Yerel Seçim İttifak Davranışları (%

 

 

KIRŞEHİR’İN EN ÖNEMLİ SORUNLARI
Kırşehir’de 4 seçmenden 1’i şehrin en önemli sorununun işsizlik olduğunu ifade etmektedir. Yolların bozukluğu, yetersizliği, sığınmacılar ve otopark yetersizliği de Kırşehirliler tarafından dile getirilen önemli sorunlar arasındadır.
Kırşehir’in En Önemli Sorunları (%

 

 

 

error: Emeğe Saygı Lütfen.