İnsanların değerini ortaya koyan yalnızca düşünce ve deneyimleri değildir; en içteki değerleri temsil eden hayaller de bir o kadar kıymetlidir. Hayal gerçektir ve samimi düşüncelerin özeti gibidir.
Kendini yazmaya adamış bozkırın yorulmaz tarihçisi Adnan Yılmaz‘da tıpkı böyle; gelecek nesillere sağlıklı bir yol açma hayaliyle “İSTİKLAL” VE “İHTİLAL” İN BOZKIR SERÜVENİ adıyla bir esere daha imza attı. Bilginin rehberliğinde kararlılık ve incelikle hazırladığı kitabıyla, kıyıda köşede unutulmuş sözlü ifadeleri ve hatıratları “Milli Mücadele” gibi eşsiz ve muhteşem bir mirasa eklemleyerek adeta geri dönüştürülmüş bir tarih ortaya koydu.
Yılmaz’ın yıllardır yürüttüğü popüler sentezlere mesafeli araştırmalarına son birkaç yıldır ben de yakından tanık oluyordum. Hatta konu etrafında gelişen sohbetler neticesinde basımdan önce metinleri okuma şansı bulabildim.
Kuşkusuz çalışmanın merkezini Milli Mücadelenin tanığı olan Kırşehir ve çevresi oluşturuyor. Dolayısıyla bölgeye dönük eksik halkaları tamamlarken adeta tarihi sergiye dönüştürülen sayfalara çok sayıda yerel arşiv belgesi ve fotoğraf eşlik ediyor. Esasında çalışma sistematik olmaktan ziyade parçalar halinde inşa edilmiş farklı bir metot, farklı bir disiplin ve kronolojik takip etmeden iç içe geçmiş farklı bir görüntü yansıtıyor. Altını çizmeyi hak eden bir husus daha var; ezber bozan bu kitap güzel cevaplar verdiği gibi ortaya anlamlı sorular bırakarak geniş bir perspektiften bakmayı sağlıyor!
Böyle tarihsel-edebi bir eseri meydana getirdiği için Yılmaz’ı bir kez daha kutluyorum. Bozkır kararlılığının ve idealinin sabırla süregelen çalışmalarında yoldaşı olmasını diliyorum.
Hüseyin ADIBELLİ
Arkeoloğ